Isnin, 25 Ogos 2014

SENI REKA - 6 Syarikat Startup Gempak di China untuk 2014

Setelah hampir satu tahun Rekareka menulis beberapa perkongsian inspirasi teknologi semasa. Banyak daripadanya adalah berkisarkan perihal syarikat startup teknologi yang semakin berkembang saban hari pada era Internet ini.

Laman web seperti Kickstarter, Indiegogo dan juga Pozible merupakan antara platform utama yang menjadi pilihan syarikat syarikat kreatif ini bagi mendapatkan dana awal untuk memulakan perniagaan mereka.

Namun begitu, sedang kita sibuk mengikuti trend startup yang kebanyakkannya berasal dari Amerika Syarikat dan Eropah. Kita terlupa bahawa, ada sebuah lagi negara yang harus kita contohi budaya kreatif startupnya di benua Asia ini. Negara itu, lain dan tak bukan adalah China.

Menjadi sebuah negara pengeluar terbesar Dunia. China sentiasa dilawati oleh golongan kreatif dari negara barat bagi mendapatkan sumber dan tenaga manusia untuk mengilangkan produk mereka. Jika anda amati betul betul, hampir kesemua kempen startup yang ada di Kickstarter mahupun di Indiegogo, adalah dibantu proses pembuatannya di negara China. Secara khususnya di Shenzen. (Rekareka ada menulis sedikit perihal Shenzen tidak beberapa lama dahulu).

Menyedari kapasiti dan sumber yang mereka ada. Komuniti kreatif China kini semakin lantang menonjolkan produk produk teknologi mereka sendiri yang setanding dengan produk startup barat. Apa yang menarik, walaupun kualitinya serupa dengan produk pesaing, harga yang ditawarkan adalah lebih murah dan berpatutan.

Dalam artikel kali ini, Rekareka ingin berkongsi dengan anda beberapa produk yang dihasilkan oleh 6 syarikat startup teknologi paling gempak dari negara China. Mungkin jika anda mempunyai idea yang bernas dan menarik, usahlah ditunggu lagi. Jadikan kejayaan mereka ini sebagai inspirasi startup anda!

XIAOMI
Syarikat yang baru berusia 3 tahun ini sudah pun mempunyai 4 siri telefon pintar di bawah jenama mereka sendiri iaitu Redmi, Redmi Note, Mi3 dan juga yang akan datang Mi4. Selain daripada itu, mereka juga kini hadir dengan beberapa peranti pintar lain seperti TV, Pemain Media, Gelang Pintar dan juga Router Internet.

Walaupun dikritik hebat oleh media barat kerana perincian perantinya banyak diolah daripada elemen rekaan iPhone. Xiaomi masih kekal menjadi pilihan pencinta Android yang mahukan kelainan dalam antaramuka telefon mereka. (Jika anda ingin tahu lebih perihal MIUI, Rekareka pernah menulis perihal OS tersebut tidak beberapa lama dahulu).


ONE PLUSMengambil iktibar daripada kisah kejayaan Xiaomi dengan MIUI-nya. One Plus telah menumpukan sumber tenaga kepakaran mereka kepada proses kajian dan pembangunan perisian yang jitu sebelum meluncurkan produk sulung mereka baru baru ini.

Bekerjasama dengan pengeluar ROM terkenal CyanogenMOD bagi model ONE antarabangsa. One Plus nampaknya agak agresif dalam siri pengenalan mereka buat kali ini. Bercita cita besar, One Plus telah memasuki pasaran 15 buah negara yang dianggap sukar untuk ditembusi termasuk Malaysia.


CODOONJika anda pernah dengar akan Fitbit ataupun Jawbone. Pasti Codoon bukanlah suatu konsep yang asing lagi buat anda (walaupun ini adalah kali pertama anda mendengar jenama ini). Ditubuhkan pada tahun 2009. Codoon merupakan nama terbesar dalam pengenalan teknologi peranti pintar kesihatan di China.

Seperti biasa, Codoon mengambil inspirasi daripada Jawbone dan Nike Fuelband untuk olahan produk mereka sendiri sendiri. Walaupun begitu, produk akhir yang dikeluarkan mereka haruslah diberikan pujian kerana ia melambangkan gagasan kejuruteraan semula negara China yang unggul.


PICOOCMenjadi pesaing utama bagi Codoon dalam sektor peranti kesihatan pintar. Picooc memperkenalkan alat timbang bersepadu yang mampu mengolah data anda, menjadi satu laporan kesihatan lengkap. Alat timbang pintar ini boleh merekod berat badan, peratusan lemak badan, BMI, jisim otot badan dan juga kandungan air semasa di dalam badan untuk tujuan laporan tadi.

Picooc Latin dijual dengan harga RM180 sahaja seunit berbanding peranti yang serupa daripada Fitbit iaitu Area yang dijual dengan harga RM630 seunit.


PHANTOMNest merupakan salah satu jenama yang selalu disebut dalam beberapa artikel yang pernah ditulis di Rekareka. Menyedari terdapat vakum dalam sektor serupa (sistem automasi rumah) di negara mereka. Phantom telah ditubuhkan tidak beberapa lama dahulu, lalu meluncurkan 3 buah peranti sistem automasi rumah pintar yang pertama seumpanya di China.

Tiga peranti tersebut adalah Phantom Nova 2, Phantom Teleport dan juga Phantom Stick N Press.


NETSEEDDisebabkan era Internet bergerak amat pantas sekali, banyak teknologi sedia ada yang kita punyai tidak dapat diintegrasikan penggunaannya setara dengan peranti pintar kita. Antara contoh yang paling mudah adalah sistem audio di rumah seperti (TV, pemain BluRay dan pemain DVD) serta sistem pendingin hawa.

Bertitik tolak dengan hal ini, Netseed Smartlife Controller telah pun diluncurkan bagi menjadi "orang tengah" yang boleh menyelesaikan masalah tersebut. Segala peralatan isi rumah yang boleh dikawal melalui perantara infra merah (alat kawalan jauh) akan boleh juga dikawal oleh Netseed. Semuanya disepadukan dalam satu aplikasi telefon pintar khusus untuk peranti anda.

SUMBER


Tiada ulasan:

Catat Komen

|