Khamis, 26 Jun 2014

SENI REKA - Android L. Rumusan Antaramuka Baharu, Lebih Elegan, Ceria dan Kemas

Fakta membuktikan bahawa, semenjak Android mula mula diluncurkan secara rasmi di bawah pegangan Google pada Oktober 2008, telah banyak perubahan yang berlaku terhadap antaramuka penggunannya. Untuk pengetahuan anda, bermula daripada Cupcake 1.5 sehinggalah kepada KitKat 4.4, Android memang dikenali sebagai salah satu platform telefon pintar yang paling ideal dan mesra kepada para pembangun selepas iOS.

Pada awal pagi tadi, sejurus tirai acara tahunan Google I/O 2014 dibuka. Beberapa pengumuman penting telah disampaikan oleh beberapa nama utama dalam syarikat gergasi itu. Antaranya adalah Google Android TV, Google Android Auto dan juga Google Android Wear. Namun begitu, apa yang menarik perhatian Rekareka adalah, pengumuman versi Android baharu yang diberi nama kod "L".Android L memperlihatkan banyak perubahan utama kepada antaramuka sedia ada Android, yang mana kali terakhir perubahan seperti ini diketengahkan adalah semasa versi Android Ice Cream Sandwich beberapa tahun lalu. Pada artikel kali ini, Rekareka akan berkongsi beberapa perubahan ketara yang anda boleh dapati dalam versi kemas kini Android kelak.

Bar Notifikasi Baharu


Perubahan pertama yang anda boleh lihat jika anda mengikuti siaran langsung Google I/O adalah bar notifikasi yang baharu. Ikon ikon utama seperti tolok bateri, wifi dan juga isyarat rangkaian selular nampaknya diberikan rupa yang lebih minimal tanpa ada sebarang bar. Warnanya juga akan sentiasa bertukar tukar dan beradaptsi daripada warna asal aplikasi yang dibuka. Jika anda lihat secara teliti, jarak diantara ikon juga telah ditambah.

Pilihan Ikon Sistem Utama Baharu


Ikon sistem juga telah berubah sepenuhnya. Sebelum ini, jika anda perasan. Walaupun pendekatan minimal digunakan pada set ikon ICS, Jelly Bean dan KitKat, tetapi masih ada sedikit elemen perspektif padanya. 

Dalam versi Android L, nampaknya semua itu sudah pun digantikan kepada set baharu yang 100% minimal dan rata. 

Papan Kekunci Baharu


Nampaknya Google agak serius dengan elemen minimalis kali ini. Tiada lagi garisan penghadang di antara abjad dan nombor pada papan kekunci yang baharu. Selain daripada itu, 3 butang kawalan utama di bahagian bawah juga telah digantikan kepada simbol yang lebih kemas dan univeral (Bulat, Segi Tiga dan Segi Empat Sama).

Antaramuka Pilihan BaharuAkses Fungsi "Undo" Baharu


Butang fungsi undo juga kini mudah diakses melalui bar bahagian bawah selepas ini. Mungkin dengan perlu menekan butang tertentu.


Antaramuka Aturan Aplikasi Yang Minimal


Antaramuka pagi aturan aplikasi dilihat telah mengalami perubahan yang ketara. Ianya lebih ringkas dan lebih teratur dalam kawasan masing masing.


Antaramuka Pengurus Fail


Paparan antaramuka Android L juga dilihat mengalami perubahan. Fungsi mengakses penambahan dan penyuntingan fail menjadi lebih mudah dan teratur.


Fungsi Simpan dan Batal
Antaramuka Galeri Gambar BaharuAntaramuka Buku Telefon BaharuAntaramuka Pilihan Penerima BaharuAntaramuka Aplikasi Emel BaharuAntaramuka Aplikasi Google Keep Baharu


Tiada ulasan:

Catat Komen

|