Sabtu, 22 Februari 2014

SENI REKA - Tango. Telefon Berkeupayaan Kamera 3D Baharu daripada Google

Pada Khamis yang lepas, Google baru sahaja mengumumkan projek telefon terbaru mereka digelar Tango. Telefon pintar yang dijana oleh Android ini bukanlah seperti telefon Android yang biasa di mana ia dilengkapi kamera berkeupayaan untuk merakam ruang lingkup sesuatu kawasan itu dalam bentuk 3 Dimensi.Menurut Johnny Lee, Ketua Teknikal ATAP (Google Advance Technology and Project), matlamat utama Tango adalah untuk menambah baik kefahaman teknologi telefon pintar semasa, tentang aspek ruang dan pergerakan seperti yang dilihat melalui kaca mata manusia.Untuk membolehkan Tango melakukan tugas yang unik ini, ia dilengkapi dengan beberapa sensor 3D yang mampu untuk merakam lebih daripada suku juta ukuran dalam masa satu saat. Untuk pengetahuan anda, walaupun Tango masih lagi dalam fasa ujikaji, 200 prototaip awalnya akan dihantar kepada para pembangun yang dipilih oleh Google sendiri pada pertengahan Mac ini.

Tambah Google lagi, teknologi yang ada pada Tango ini mungkin akan mampu diluaskan penggunaannya pada permainan video dan juga navigasi di dalam bangunan.

Kemas kini! (1:20 pagi / Sabtu)Laman web terkemuka teknologi baru - Techcruch baru sahaja memuat naik apa yang mereka katakan sebagai ujikaji langsung pertama Tango dalam memetakan ruang di dalam sebuah bilik. Apa yang Rekareka boleh katakan hanyalah Wow!

Teknologi ini, seumpama apa yang anda pernah saksikan dalam filem Star Trek : Into Darkness, babak semasa Captain Kirk memantau CCTV di kawasan letupan arkib perpustakaan.

Rujukan : Mashable / Techcrunch


Tiada ulasan:

Catat Komen

|