Jumaat, 21 Februari 2014

SENI REKA - S-512. Jet Peribadi Supersonik kegunaan Awam tanpa Tingkap Keliling

Sasaran Spike Aerospace untuk membina jet supersonik generasi baharu yang mampu terbang selaju 1.8 Mach memerlukan badan kerangka pesawat yang ringan dan kuat. Oleh sebab itu, komponen tingkap yang sering hadir pada badan badan pesawat komersial biasa nampaknya tidak sesuai untuk projek mereka ini. Menurut mereka, tingkap memerlukan komponen sokongan tambahan, dan tambahan komponen bermakna, berat juga akan bertambah!


Dijangka akan mula melakukan penerbangan sulungnya pada tahun 2018. Menariknya, jet peribadi awam ini akan menggunakan skrin berdefinisi tinggi yang memaparkan video pemandangan luar pesawat bagi menggantikan tingkap. Video tersebut pula akan diperoleh daripada kamera kamera kecil yang terpasang di luar badan pesawat. Hasil daripada teknologi semasa yang sudah maju dalam sektor video digital, maka paparan yang terhasil akan kelihatan seakan akan pemandangan sebenar.Tambah Spike Aerospace lagi, jika para penumpang mahu berehat atau tidur, mereka boleh sahaja untuk menukar paparan skrin tersebut kepada paparan yang lebih rendah keamatan cahayanya. Seolah olah memimik persekitaran waktu malam.
Untuk pengetahuan anda, dengan mengambil pendekatan tiada tingkap ini, masalah berat dan faktor seretan udara dapat dikurangkan, seterusnya membolehkan S-512 membawa penumpang sehingga 18 orang pada kelajuan maksimum dalam satu satu masa.Sumber: Wired.com / Spikeaerospace.com

Tiada ulasan:

Catat Komen

|