Rabu, 19 Februari 2014

SENI REKA - RFID Bikealarm. Penggera Sensitif Gerakan untuk Basikal dengan RFID

Teknologi asas RFID mula dicipta oleh Léon Theremin untuk Kesatuan Soviet ketika Perang Dunia Kedua. Alat tersebut dicipta untuk memancarkan gelombang radio terus yang dipantulkan kepadanya bersama sama dengan maklumat audio bagi tujuan pengintipan maklumat perbualan.Pada masa kini, teknologi RFID telah dikembangkan penggunaannya dan sering diaplikasikan dalam beberapa sektor utama industri dunia seperti penternakan, perkilangan, farmasi, serta industri minyak dan gas bagi tujuan identifikasi maklumat. Selain daripada itu, disebabkan saiznya juga yang kecil, RFID sememangnya satu teknologi yang mudah untuk digunakan secara meluas.

Walaupun beliau seorang jurufoto dan pereka, Dennis Siegel yang berasal dari Jerman ini telah mereka satu sistem penggera basikal dua hala yang menggunapakai teknologi RFID ini sebagai teras utama produk tersebut. Sistem yang dikenali sebagai RFID Bikealarm ini juga sensitif terhadap pergerakan dan getaran yang menggerakkan basikal tersebut. Oleh hal yang demikian, ia mampu membunyikan penggera secara automatik untuk menakutkan pencuri.

Apa yang menarik RFID Bikealarm ini telah ditetapkan aturannya untuk hanya mengesan getaran yang kuat sahaja, dan bukannya getaran getaran kecil seperti yang dikeluarkan oleh kenderaan yang lalu lalang di kawasan berhampiran.

Disebabkan penggera basikal ini menggunapakai teknologi RFID, dengan hanya melalukan alat kawalan penggera di bawah modul utama, pengguna dengan mudah boleh mengaktifkan atau menyahaktifkannya.

Menarik bukan? 

RFID BIKEALARM

1 ulasan:

|