Sabtu, 22 Februari 2014

SENI REKA - Lampu Suluh Tanpa Bateri Ciptaan Remaja 16 Tahun

Menyedari badan manusia mengeluarkan sumber haba yang jarang digunakan. Remaja perempuan yang berasal dari Kanada ini telah cuba untuk mencipta lampu suluh yang boleh dinyalakan dengan hanya menggunakan haba tersebut.

Menurut kajian beliau, badan manusia secara persisnya mengeluarkan haba sebanyak 5.7 mW/cm2 , dan daripada keseluruhan haba itu, hanya 0.5 mW sahaja yang diperlukan untuk menghidupkan satu unit LED dengan keterangan maksimum. Bagi membantu ideanya direalisasikan, Ann Makosinski yang baru berusia 16 tahun ini menggunakan jubin Peltier yang mampu mengubah tenaga haba kepada tenaga elektrik berdasarkan prinsip termoelektrik.Untuk pengetahuan anda, prinsip termoelektrik adalah suatu prinsip dimana, tenaga elektrik dapat dihasilkan natijah daripada pergerakan tenaga haba dari satu medium ke satu medium yang lain. Secara mudahnya, pergerakan haba ini yang turut bersama sama membawa caj caj elektron dari kawasan panas ke kawasan yang lebih sejuk akhirnya menyebabkan tenaga elektrik terhasil.

Setelah beberapa siri eksperimen dan kira kira, dengan hanya menggunakan paip PVC sebagai prototaip, akhirnya Ann berjaya mencipta lampu suluh tersebut yang apabila dipegang dengan kedua dua belah tangan, mampu menyalakan cahaya secerah 5 kandela.

Apa yang menarik, dengan terciptanya lampu suluh ini, Ann telah bejaya memenangi anugerah rekaan terbaik dalam pertandingan Pesta Sains Google tahun 2013. Selain daripada itu, gadis muda ini juga turut dinobatkan anugerah "30 Under 30" oleh Majalah Time baru baru ini.

THE HOLLOW FLASHLIGHTGambar: Vicnews / Ann Makosinski's 'Hollow Flashlight' heading to Google Science Fair

Gambar: Vicnews / Ann Makosinski's 'Hollow Flashlight' heading to Google Science Fair

Tiada ulasan:

Catat Komen

|