Selasa, 18 Februari 2014

SENI REKA - Flip. Jam Loceng Digital Menarik Yang Bertindak Balas dengan Pergerakan

Selepas kehadiran telefon bimbit yang mempunyai fungsi jam loceng terbina dalam pada pasaran teknologi dunia sejak 15 tahun yang lepas, jam loceng konvensional sudah jarang jarang sekali digunakan oleh kita. Tambahan pula, saiz telefon bimbit yang kecil itu lebih mudah untuk dibawa tidur bersama.

Dengan hasrat untuk memurnikan fungsi jam loceng konvensional yang tugas utamanya untuk mengejut pengguna pada waktu pagi, Flip telah direka dengan mengambil kira pergerakan manusia ketika dalam keadaan mamai sejurus terjaga dari tidur. Oleh hal yang demikian, apabila Flip membunyikan penggeranya pada waktu yang ditetapkan, pengguna dengan mudah boleh menterbalikkannya untuk mematikan penggera tersebut. Selain daripada itu, skrin paparan Flip juga dicipta untuk turut berpusing mengikut orientasi utamanya apabila ia diterbalikkan.

Didatangkan dengan 10 jenis warna terang yang berbeza, Flip telah direka oleh Adrian dan Jeremy Wright yang juga pasangan pemenang Anugerah Red Dot tidak beberapa lama dahulu.

Bagi anda yang ingin memiliki Flip, jam loceng digital yang ringkas ini dijual dengan harga 39€ / RM177 melalui laman kedai atas talian Lexon.

FLIP

Rujukan : Designboom

Tiada ulasan:

Catat Komen

|