Selasa, 25 Februari 2014

SENI REKA - Fin. Cincin Yang Menjadikan Tapak Tangan Anda "Pintar"

Mungkin para pembangun dan pereka dalam RHLVision yang merupakan syarikat yang mengetengahkan produk baharu ini memikirkan bahawa, sudah terlalu banyak peranti boleh pakai yang berkonsepkan gelang dan juga jam tangan yang ada dalam pasaran. Sebut sahaja, Pebble, Kreyos, Samsung Gear Neo dan Jawbone Up, semuanya adalah produk produk baru yang menggunapakai konsep tersebut.Menggunakan Bluetooth sebagai perantara, Fin merupakan cincin pintar yang memetakan butang arahan virtual pada telapak tangan anda bagi tujuan kawalan untuk apa apa peranti yang dipadankan dengannya.

Untuk pengetahuan anda, apa yang membezakan ia dengan peranti yang lain adalah, penggunaan sensor optikal membolehkan Fin mengesan dan mendaftar gerakan jari anda seterusnya memberikan isyarat kepada peranti pintar yang dipadankan tadi. Yang menariknya, apa apa peranti yang mempunyai ciri Bluetooth mampu dipadankan dengan Fin.

Seperti contoh, jika anda menggerakkan ibu jari anda kebawah, ia akan memperlahankan bunyi set TV anda, manakala jika anda mahu memainkan lagu yang seterusnya dalam senarai muzik anda, anda hanya perlu menggerakkan jari anda ke kanan. Mudah bukan?

Buat masa ini, Fin sudah pun mencapai sasaran mereka untuk meraih sokongan pendanaan khalayak di Indiegogo sepenuhnya. Dijangka akan mula dihantar kepada pembeli pada bulan September 2014, Fin dijual dengan harga USD$99 / RM324 seunit.

FIN / INDIEGOGO
Tiada ulasan:

Catat Komen

|