Isnin, 17 Februari 2014

REKA SEMULA - Projek Rekaan Pembungkusan Yang Minimalis Dan Ringkas

Sudah menjadi kebiasaan bagi produk komersial sedia ada yang kita lihat dalam pasaran menggunakan rekaan pembungkus yang penuh dengan illustrasi menarik dan warna yang pelbagai,  yang mampu memikat mata pembeli.

Rekaan yang mendapat "lampu hijau" untuk digunakan secara meluas pada pembungkus produk ini selalunya sudah melalui fasa kajian dan bancian orang ramai tentang rekaan mana yang mendapat undian terbaik.

Namun begitu, bagi mencipta kelainan dan perspektif yang lain. Sebuah syarikat perunding rekaan produk bernama Antrepo dari Turki ingin mencuba satu eksperimen yang mana mereka telah meringkaskan rekaan pembungkus produk produk popular dalam pasaran dan melihat sejauh mana respons daripada orang ramai.

Respons tersebut dilihat melalui 4 aspek iaitu;

1) Variasi rekaan asal
2) Variasi ringkas sahaja
3) Variasi yang lebih ringkas
4) Tiada logo

Apa pun, bagi Rekareka, ada juga baiknya sesetengah produk itu menggunapakai rekaan yang ringkas, supaya tampak lebih moden dan mudah diterima oleh golongan muda mudi. Tetapi, tidak salah juga jika rekaan yang penuh dengan illustrasi dan warna yang menarik digunapakai selagi mana ia mendapat rating tinggi daripada pengguna.

Jom kita lihat, seringkas mana pembungkus pembungkus ini yang telah direka semula oleh Mehmet Gohzetlik dari Antrepo.
Tiada ulasan:

Catat Komen

|