Isnin, 24 Februari 2014

PERISIAN - Sailfish OS. Jadi Yang Terawal Menggunakan Ia di Nexus 4 Anda

Jika anda seorang pengguna peranti Android terkemuka Google iaitu Nexus 4, dan sudah pun berasa bosan dengan beberapa ROM Android sedia ada yang anda peroleh dari laman web XDA Developers itu. Mungkin Sailfish OS adalah jawapan kepada kebosanan anda.Selepas dua hari pihak Jolla Ltd. mengeluarkan kenyataan medianya, seorang pengguna Youtube yang memakai nama Sledges telah pun memuat naik video yang memaparkan penggunaan penuh Sailfish OS 1.0 pada peranti Nexus 4 beliau.

Untuk pengetahuan anda, pada 21 Februari lepas, melalui kenyataan media yang sama, Jolla Ltd. juga ada mengumumkan bahawa Sailfish OS 1.0 akan diluncurkan bagi edaran muat turun seluruh dunia dalam masa terdekat.Disamping itu, bagi pengguna Android yang mahu mencuba bagaimana pengalaman antaramuka Sailfish OS, pelancar khusus yang memimik antaramuka Sailfish OS juga akan diluncurkan pada julat waktu yang sama kelak.

Rekareka percaya, Sledges mungkin salah seorang daripada pembangun aktif yang berada dalam komuniti pembangun Sailfish OS. Menurut beliau, jika anda mahu menjadi yang terawal memasang Sailfish OS pada Nexus 4 anda. Anda bolehlah menyertai ruang sembang #sailfishos di irc.freenode.net

Oh ya, bagi anda yang baru mendengar perihal Jolla, Rekareka pernah menulis artikel berkenaannya pada tahun lepas, anda boleh membacanya di sini.

Tiada ulasan:

Catat Komen

|