Sabtu, 25 Januari 2014

SENI REKA - Berapa Banyakkah Kandungan Sebenar Storan Telefon Anda?

Jika anda masih ingat sekitar 10 tahun lepas, ciri untuk menambah kad memori SD pada telefon bimbit adalah suatu yang amat diperlukan dan boleh dikategorikan sebagai canggih. Tidak kiralah sama ada untuk menyimpan koleksi MP3 atau pun gambar yang diambil menggunakan kamera telefon tersebut. Pada ketika itu, Nokia dan Sony Ericsson adalah dua gergasi utama dalam dunia telefon bimbit.Selang beberapa tahun selepas kehadiran telefon pintar dalam pasaran dunia - sekitar 2008, ciri ini masih lagi dikekalkan pada awalnya, terutamanya pada telefon pintar Android dimana ciri ini amat disukai oleh para pembangun dan mereka yang gemar untuk memasang ROM yang lain daripada yang asal (CynogenMod, AOKP ataupun MIUI)

Namun begitu, beberapa hari lepas Which! telah memuat naik satu penerangan ringkas perihal kandungan sebenar storan yang ada pada telefon pintar masa kini. Seperti contoh, iPhone 5C, Nexus 5 dan iPhone 5S merupakan telefon pintar yang paling banyak mempunyai storan yang boleh diguna pengguna selepas semua perisian asal dipasang.

Manakala, Samsung Galaxy S4 pula adalah telefon pintar paling sedikit meninggalkan kandungan storan yang boleh diguna, namun begitu disebabkan ia masih lagi mempunyai ciri slot kad memori SD maka, masalah ini boleh diatasi dengan tambahan kad mengikut kehendak pengguna.


Kemanakah memori tadi pergi walaupun anda baru membeli telefon anda? Sebenarnya, ruang memori tadi telah pun dipakai oleh sistem operasi telefon pintar itu sendiri yang terpasang di dalamnya.

Bagi pengetahuan anda, dalam banyak banyak telefon tersebut, Samsung Galaxy S4 merupakan telefon yang paling banyak dipasang dengan perisian yang agak berat penggunaan memorinya. Seperti antaramuka Touchwiz dan ciri penjejak bola mata yang mana merupakan ciri yang paling banyak mengambil ruang dalam memori terbina dalam Galaxy S4 (serta paling kuat menggunakan kuasa bateri).


Tiada ulasan:

Catat Komen

|