Khamis, 30 Januari 2014

PERISIAN - Paper. Aplikasi Seumpama Facebook daripada Facebook

Hari ini, Facebook baru sahaja memperkenalkan aplikasi baru keluaran mereka sendiri yang digelar Paper. Mengambil konsep aplikasi pembacaan suapan berita seperti Flipboard, Paper nampaknya menampilkan beberapa tambahan pada konsep tersebut yang menjadikan ia seperti aplikasi sedia ada Facebook tetapi 100% berbeza.Dijadual akan dilancarkan pada 3 Februari ini bagi pengguna iPhone di Amerika Syarikat sahaja, Paper menggunakan suapan berita daripada akaun Facebook dan menyusunnya dalam bentuk kad kad kecil secara mendatar untuk tatapan pengguna. Selain daripada itu, Paper juga dibekalkan dengan fungsi muat naik status yang baru yang menggunapakai pendekatan WYSIWYG

Rekareka percaya, sebab mengapa aplikasi ini hanya diperkenalkan bagi pengguna di Amerika Syarikat sahaja, buat masa ini adalah kerana, jumlah pengguna Facebook seluruh dunia kini mencecah berbilion orang. Oleh hal yang demikian, sebarang penukaran konsep aplikasi haruslah diuji secara menyeluruh dahulu sebelum diperkenalkan secara massa.

Namun begitu, jika iPhone anda sudah pun di Jailbreak, maka mungkin dalam masa terdekat, fail .ipa Paper boleh ditemui di Internet.

Untuk pengetahuan anda, Paper adalah produk pertama keluaran Facebook Creative Labs yang diwujudkan khusus untuk kajian dan pembangunan inovasi baru di dalam ruang syarikat Facebook itu sendiri. Menurut pengurus produk ini, Michael Reckhow, Paper adalah cerminan apa yaang diperkatakan tempoh hari oleh Mark Zuckerberg - "Pengalaman baharu dalam penglibatan pengguna terhadap peranti mudah alih".

PAPER OLEH FACEBOOK
SUMBER // THE VERGE


Tiada ulasan:

Catat Komen

|