Isnin, 30 Disember 2013

SENI REKA - Ninja Sphere. Alat Kawalan Serbaguna Pintar Untuk Rumah Anda

Pilihan alat sekuriti sedia ada dalam pasaran kini, walaupun boleh dikatakan sudah matang, masih tidak dapat memberikan anda kawalan penuh terhadap semua parameter yang ada dalam rumah atau premis anda. Kadangkala, walaupun nampak pintar, tetapi harganya yang mahal dan dan tidak mesra peranti pintar membuatkan produk produk sedia ada tersebut kurang diterima dalam masyarakat.

Sebuah syarikat yang berasal dari Sydney, Australia yang menggelar diri mereka Ninja Blocks, baru baru ini, telah berjaya mencipta suatu peranti sekuriti serbaguna yang mempunyai fungsi hampir 100% mampu mengawal segala parameter yang ada di dalam sesuatu premis itu.Dengan ciri dan fungsi terbina dalam, seperti lampu LED, sokongan WiFi dan Bluetooth, peranti ini boleh digunakan pada masa langsung untuk menjejak apa apa parameter yang diingini. Antara contoh yang disaranakan oleh mereka adalah seperti, haiwan peliharaan mahupun peralatan elektronik kegemaran anda yang mempunyai potensi untuk dicuri tanpa anda sedari.

Semua perkara itu boleh direalisasikan dengan hanya melekatkan atau memasang tag bluetooth sedia ada dalam pasaran (seperti Chipolo) pada parameter parameter tadi untuk sentiasa dijejaki dalam radius kawasan rumah anda.

Selain daripada itu, Ninja Sphere ini juga membantu anda dalam proses mengurus rumah, terutamanya perkara yang berkaitan dengan peralatan elektrik dan elektronik. Seperti contoh, anda boleh sahaja menghidupkan pendingin hawa sejam sebelum anda sampai dirumah, ataupun ketika anda berada di kampung halaman ketika musim cuti, anda boleh menghidupkan lampu utama rumah anda secara terus dari kampung pada bila bila masa untuk menghindar sebarang cubaan untuk pecah rumah.

Apa yang menarik, peranti ini dilesenkan dibawah sumber terbuka, dan ini memberi maksud, pengguna boleh mengatur Ninja Sphere untuk berfungsi dan berhubung dengan apa apa peranti sedia ada melalui perantara WiFi ataupun Bluetooth.

Sehingga kini, Ninja Sphere sudah pun melangkaui sasaran awal mereka untuk mendapat sokongan daripada komuniti pendanaan khalayak Kickstarter. Sasaran mereka pada awalnya adalah hanya sebanyak AUD$115,000.00, tetapi disebakan prospek peranti ini yang begitu luas untuk diteroka, mereka telah pun berjaya mengutip sokongan sehingga AUD$430,500.00.

Ninja Sphere dijangka akan mula berada dalam pasaran atas talian menjelang Jun 2014.

NINJA SPHERE / NINJA BLOCKS
Tiada ulasan:

Catat Komen

|