Selasa, 24 Disember 2013

SENI REKA - Birdi. Pengesan Asap Pelbagai Guna kini di Indiegogo!

Kehadiran asap adalah salah satu tanda awal yang boleh memberitahu kita bahawa kebakaran akan berlaku. Seperti kebiasaannya, pengesan asap berfungsi dengan memberi amaran kepada pengguna dengan membunyikan penggera sejurus asap dapat dikesan.

Beberapa minggu lepas, Rekareka pernah menulis artikel berkenaan penggera asap pintar rekaan bekas pereka Apple iaitu Nest Protect. Namun pada artikel kali ini, ada lagi sebuah penggera asap pintar yang sedikit berbeza pendekatannya iaitu - Birdi.

Sudah menjadi kebiasaan kepada para pereka cipta seantero dunia untuk memohon sokongan kewangan dan publisiti melalui laman laman web pendanaan khalayak seperti Indiegogo, Kickstarter dan Crowdsupply. Dimana melalui cara ini, mereka akan dapat menyampaikan idea dan visi mereka melalui produk yang mereka ingin ketengahkan.

Seringkali, penciptaan produk baru bermula dengan masalah dan keperluan manusia, dan dalam konteks penciptaan Birdi, ia bermula dengan Taufan Sandy.Menurut salah seorang daripada pengasas penggera asap pintar ini, Mark Belinsky. Birdi merupakan cetusan idea yang beliau peroleh apabila neneknya sendiri berada dalam zon evakuasi ketika tragedi Taufan Sandy tidak berapa lama dahulu. Apabila beliau sudah sampai ke rumah neneknya, beliau mendapati, neneknya memanaskan rumah dengan menggunakan api daripada gas dapur (salah satu penyebab keracunan karbon monoksida secara senyap, terutama dalam ruang tertutup).

Walaupun rumah neneknya mempunyai penggera yang dilengkapi pengesan asap dan karbon monoksida, tidak ada satu cara langsung pun, pengesan asap ini dapat memberitahu beliau ataupun ahli keluarga terdekat tentang bahaya yang mungkin akan berlaku kelak. Di situlah bermulanya cetusan idea Birdi.

Birdi berfungsi dengan sambungan Internet melalui WiFi dan talian telefon rumah pengguna. Jika dalam situasi bahaya, Birdi mampu membuat panggilan kecemasan melalui telefon konvensional dengan menggunakan telefon rumah sedia ada. Panggilan ini boleh ditetapkan nombornya dan bahasanya oleh pengguna sendiri.

Selain daripada itu, perbezaan Birdi yang membuatkan Nest Protector tidak berada dalam kelasnya tersendiri adalah dengan beberapa fungsi tambahan iaitu, ia mampu mengesan beberapa parameter yang lain seperti tahap kelembapan, peratusan habuk dan juga tahap pencemaran dalam sesuatu bilik itu.

Dengan kemampuan ini, Birdi disasarakan pasarannya untuk pemantauan jarak jauh bagi rumah rumah yang didiami warga emas (seperti kisah pengasasnya tadi). Namun begitu, Birdi juga boleh dipasangkan dirumah anda sendiri untuk proses pemantauan jarak jauh yang sama.

Buat masa ini, Birdi baru sahaja beberapa hari dilancarkan di Indiegogo untuk meraih sokongan kewangan dan publisiti daripada pengguna Internet. Sehingga hari ini, Birdi sudah mecatatkan hampir 50% daripada sasaran sokongannya.

BIRDI

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com

Gambar: canarydetector.com


Tiada ulasan:

Catat Komen

|