Jumaat, 27 Disember 2013

SENI REKA - Airtame. Alternatif Kepada Peranti Pencerminan HDMI Sedia Ada.

Menggelar produk dan nama syarikat mereka sebagai Airtame, produk yang berasal daripada Belanda ini agak serupa dengan Google Chromecast dan juga Apple TV. Namun begitu, perbezaan yang ketara pada produk mereka adalah ia telah "dibebaskan" daripada nama nama besar dan juga memberikan kawalan penuh kepada pengguna untuk melakukan pencerminan paparan tanpa wayar dari apa apa peranti sekalipun.

Airtame telah direka dan dibangunkan oleh kumpulan yang terdiri daripada 6 orang pakar dalam bidang masing masing. Hasil sinergi ini, Airtame dibentuk menjadi suatu peranti pencerminan paparan yang menggabungkan konsep anak kunci HDMI dan perisian khas yang perlu dipasang pada komputer anda.Anak kunci HDMI Airtame akan memancarkan isyarat WiFi apabila dipasangkan pada mana mana peranti yang mampu menerima input HDMI seperti TV LED, projektor dan komputer. Isyarat yang dikeluarkan oleh anak kunci HDMI ini pula akan diterima sebagai isyarat LAN oleh perisian khas yang telah dipasang tadi.

Apa yang menarik dan berbeza, dengan Airtame, anda bukan sahaja boleh melakukan pencerminan paparan skrin pada skrin LED atau projektor, malah proses ini boleh dilakukan dengan mana mana peranti yang boleh dipasangkan dengan perisian khas Airtame, seperti komputer rakan rakan anda. Ini termasuklah input dan output video serta audio!.

Selain itu, apa yang menyebabkan ia lain daripada yang lain adalah, Airtame mampu berfungsi dengan kebolehan rentas platform sama ada Mac OSX, Windows mahupun Linux. Tambahan pula, baru baru ini, Airtame telah mengumumkan sokongan perisian khas untuk komputer mini - Raspberry Pi!

Buat masa ini, Airtame sudah pun berada 50% dalam tempoh masa kempen yang dikhususkan pada laman web pendanaan khalayak Indiegogo. Walaupun baru setengah daripada keseluruhan perjalanan kempen, Airtame sudah pun mengutip sokongan hampir 300% daripada sasaran asalnya.

Menarik bukan?

AIRTAMETiada ulasan:

Catat Komen

|