Sabtu, 28 Disember 2013

SENI BINA - Ruang Dalaman Ibu Pejabat Dropbox di San Francisco

Pasti ramai daripada kita yang mana sebelum popularnya Google Drive, pernah menjadikan Dropbox sebagai pilihan utama Storan Awan masing masing. Baru baru ini, dengan keluasan 70,000 kaki persegi, Dropbox telah pun merasmikan pejabat baru mereka yang terletak di San Francisco. Ibu pejabat ini, mengintegrasikan rekaan yang fleksibel dan modular sesuai dengan keupayaan syarikat ini yang sentiasa berkembang saban tahun.

Jika anda pernah membaca artikel berkenaan Ibu Pejabat Twitter, Square dan Instagram sebelum ini, apa yang membezakan pejabat Dropbox adalah, ruang dalamannya yang sengaja direka luas dan terbuka. Walaupun tampak lapang dan cuba lari dari konsep kubikel konvensional, ia sebenarnya untuk membolehkan para kakitangan di pejabat untuk berinteraksi dengan lebih aktif sesama sendiri.

Ia seperti sudah menjadi kewajipan untuk pejabat syarikat syarikat usahawan teknologi masa kini untuk menyediakan sekali kemudahan kemudahan asas yang menyeluruh kepada kakitangan mereka. Begitu juga dengan pejabat rekaan Geremia Design dan Boorbridges ini, ia turut dilengkapi dengan zon mesyuarat, stesyen kerja terbuka, ruang bersosial, ruang temuduga, bilik perbincangan, bilik persidangan, pantri dan tempat melepak.












SUMBER 1
SUMBER 2


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

|