Jumaat, 27 Disember 2013

PERISIAN - OpenEMU. Main Permainan Video Klasik di Mac Anda (Versi Stabil!)

Sehingga ke hari ini, boleh dikatakan OpenEMU adalah perisian pelagak (emulator) terbaik yang pernah ada dalam persekitaran Mac OS. Selain itu, disebabkan emulator ini menyokong hampir 12 sistem permainan klasik terdahulu, mustahil bagi anda berasa cepat jemu dikala kebosanan melanda.


Sumber: Youtube - James Wagner

Jika anda seorang yang biasa dengan perisian pelagak seperti ini, anda pasti tahu bahawa kelemahan utama emulator emulator sedia ada adalah dari segi cara penggunaannya yang rumit, ditambah pula susun atur antaramukanya yang tidak mesra pengguna akhir.

Namun begitu, dengan kehadiran OpenEMU dalam pilihan sedia ada ini, ia mengubah 100% persepsi tersebut. Direka dengan antaramuka yang ringkas dan kemas, OpenEMU nampaknya amat mudah untuk digunakan oleh pengguna, tidak kira sama ada anda pengguna baru atau yang sudah lama menikmati permainan video klasik menggunakan komputer.

Antara dua belas sistem permainan klasik terdahulu yang disokong oleh OpenEMU adalah Game Boy, Game Boy Advance, SNES, Nintendo DS dan juga Sega.

Jika ada dalam kalangan anda yang berhajatkan untuk bermain semula permainan yang dahulu pernah popular di Playstation atau Nintendo 64 seperti Crash Bandicoot ataupun Pepsiman. Jangan risau! pembangun OpenEMU menyatakan bahawa mereka sedang bekerja untuk menyokong dua platform lagenda tersebut.

Selain daripada itu, antara kelebihan paling utama dan ketara pada OpenEMU adalah, kemampuannya untuk menyokong pelbagai alat kawalan platform sedia ada konsol permainan video anda. Ini termasuklah Dualshock 3 (Bluetooth), Wii Remote (Bluetooth) ataupun alat kawalan PS4 (Micro USB).

OpenEMUTiada ulasan:

Catat Komen

|