Rabu, 30 Oktober 2013

SENI REKA - Roda Pintar FlyKly untuk Basikal Anda

Suatu masa yang lepas, tidaklah begitu lama, musim basikal fixie melanda tanah air kita, hampir salah seorang dari kenalan kita pasti ada yang membeli sebuah basikal fixie untuk kegunaan masing masing. Selain daripada itu, ramai juga diantara kita mempunyai basikal untuk kegunaan rekreasi lasak semasa hujung minggu.

Buat masa sekarang, budaya berbasikal untuk bergerak dari satu destinasi hingga ke destinasi yang lain masih belum menjadi begitu praktikal dalam kalangan masyarakat Malaysia, mungkin disebabkan faktor cuaca yang panas dan kurangnya fasiliti untuk pengguna basikal antara penyebab mengapa kita masih kurang berbasikal.

Ada baiknya jika kita melihat dan mengambil contoh bagaimana negara negara seperti Jepun dan Tanah Besar China menggerakkan rakyatnya untuk lebih banyak menggunakan basikal daripada kenderaan bermotor.Dalam laman web Kickstarter, satu kumpulan kolektif yang menggelar diri mereka FlyKly telah mereka satu ciptaan inovatif yang memudahkan penggunaan basikal di dalam kawasan bandar. Sejenis roda elektrik pintar ciptaan mereka mampu diintegrasikan kepada basikal sedia ada anda untuk penunggangan yang lebih selesa dan efisien.

FlyKly yang mempunyai visi untuk merubah kebajikan penduduk bandar dari segi aspek pengangkutan lestari ini, mereka roda pintar mereka supaya boleh berkomunikasi dengan peranti mudah alih anda. Sama ada untuk mengunci basikal anda secara auto, mahupun memberitahu anda jika basikal anda dicuri orang.

Walaupun perancangan projek ini diberi masa selama 40 hari untuk mencari sokongan, tetapi tidak sampai separuh daripada masa yang diperuntukkan, projek ini telah pun mengumpul sokongan dana 200% daripada jangkaan mereka!

Jangan terkejut jika tidak lama lagi, anda dapat lihat roda pintar FlyKly ini berada di atas jalan raya di Malaysia. Sungguh menarik!
Tiada ulasan:

Catat Komen

|