Khamis, 31 Oktober 2013

SENI REKA - Projek Poppy. Robot Cetakan 3D Janaan Raspberry Pi

Asalnya Poppy telah direka untuk kegunaan projek kajian gerak alih biped (berkaki dua), serta digunakan untuk mengkaji fizikal bentuk tubuh dan interaksi antara manusia dan robot.Direka oleh Flowers Lab, Poppy telah distatuskan sebagai sumber terbuka, disamping boleh digunakan untuk tujuan pembelajaran dan seni kontemporari. Sebagai projek sumber terbuka, sememangnya Poppy dicipta untuk kekal ringkas, fleksibel dan praktikal dari segi kosnya agar ia sentiasa tersedia untuk dipelajari orang ramai.

Mempunyai berat rangka 3.3KG yang boleh dikatakan ringan, Poppy tidaklah seperti yang disangka. Rangkanya yang dicetak menggunakan pencetak 3D, mempunyai keutuhan yang cukup teguh dan mampu bertahan terhadap impak jatuh. Selain itu, ia boleh dioperasikan selama beberapa jam untuk tujuan eksperimen yang panjang.

Masa yang diambil untuk membina Poppy adalah selama dua hari sahaja. Badannya yang mempunyai ketinggian 84CM ini diperbuat daripada bahan poliamida dan boleh dicetak menggunakan apa apa pencetak 3D pun.

Disebabkan perisian PyPot yang digunakan untuk mengoperasikan Poppy bersifat rentas-platform, sama ada Windows, Linux mahupun Mac OSX, maka tidak mustahil robot kecil ini boleh dioperasi menggunakan Raspberry Pi!

Buat masa ini, walaupun sudah dilepaskan sebagai sumber terbuka, ia masih lagi dalam status Beta. Jika anda mahu menyertai projek ini, versi Beta untuk Poppy boleh didapati dengan harga £6400. Ia termasuk dengan senarai komponen, komponen 3D tercetak, arahan memasang dan juga bantuan pelanggan jika diperlukan.

Sungguh mengujakan!

PROJEK POPPY


SUMBER

Tiada ulasan:

Catat Komen

|