Rabu, 23 Oktober 2013

SENI REKA - Kit Hidroponik Mampan Untuk Rumah Anda

Hidroponik atau akuaponik adalah satu sistem tanaman yang tidak menggunakan tanah sebagai medium penghantaran nutrien kepada tumbuhan, tetapi ia sebaliknya menggunakan air sebagai medium.

Sekitar tahun 1998 - 2000, terdapat satu musim dimana ramai rakyat Malaysia menceburkan diri dalam bidang ini. Sama ada dalam skala yang kecil ataupun yang lebih besar. Saya juga yang ketika itu baru dalam darjah dua tidak ketinggalan mencuba sistem hidroponik ini.

Jauh di bandar California, dua sekawan yang sangat kreatif bernama Nikhil dan Alejandro ini, telah mereka satu sistem hidroponik mampan yang moden dan ringkas. Sistem ini menggunakan konsep kitaran semula jadi yang sebenarnya memang berlaku disekeliling kita.

Dengan rekaan alatan yang begitu minimal, ditambah pula dengan kemasan yang begitu teliti, idea untuk memulakan projek ini telah disahut oleh komuniti Kickstarter dan orang awam sehinggakan, kutipannya mencecah lebih 200% daripada sasaran asal!

Idea projek ini yang dicetuskan ketika tahun akhir di universiti akhirnya menjadi satu projek besar yang didokong visinya oleh orang ramai.

Hebat bukan?

HOME AQUAPONICS KIT
Lihat juga AQUALIBRIUM!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

|