Khamis, 31 Oktober 2013

SENI REKA - 8 Bekas Terbaik Raspberry Pi

Sehingga ke hari ini, Raspberry Pi masih lagi antara sebuah komputer yang terkecil bersaiz kad kredit dan bersifat sumber terbuka yang ada di pasaran. Disokong oleh komunitinya yang aktif, sejak pelancarannya pada bulan Februari 2012, komputer kecil ini terus menerus menjadi pilihan mereka yang gemarkan teknologi dan mahu bereksperimen dengan mereka ciptaan mereka sendiri


Walaupun ia kecil, namun kemampuannya tidaklah boleh dipandang enteng, dipacu oleh ARMv6K 700 MHz (boleh dilebihkan jamnya menjadi 1GHz) dan disokong pula dengan ingatan capaian rawak (RAM) 512MB sudah cukup untuk menjadikan ia pemain video beresolusi 1080i/p yang paling murah di dunia. Selain itu, Raspberry Pi juga boleh dijadikan platform pelayan pemuat turun fail BitTorrent malah ada yang menjadikan ia sebagai unit pemprosesan kapal selam kawalan jauh!

Switched On Tech Design / sotechdesign.com.au

Disebabkan Raspberry Pi tidak didatangkan dengan bekasnya yang tersendiri, ramai ahli komunitinya yang besar itu telah mereka dan mengeluarkan pelbagai jenis bekas yang amat menarik dan di bawah ini adalah antara contoh contoh bekas bekas tersebut.

Di negara kita, Malaysia. Raspberry Pi boleh dibeli di tingkat paling atas Plaza Lowyat. Jika anda tiada kelapangan masa, anda boleh membeli Raspberry Pi secara atas talian melalui Element14.

SWEETBOX

PLYPI

LEGO RASPBERRY PI

OAK

DESIGN CASE

PIHOLDER
PIBOW

Tiada ulasan:

Catat Komen

|